Gastroözofageal reflü ne yapar?

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) mide içeriğinin, özofagusa geri kaçması sonucunda oluşur. Bu durumda reflü olan mide sıvısı asit, pepsin ve safra tuzları ile karışmış alınan besinleri de içerebilir. Göğüs arkasında yanma hissi, sırta ve boğaza yayılabilir.

Gastroözofageal reflü Nedir belirtileri?

Bu yakınmaların başında, karnın üst tarafından başlayan ve sırtta, bazen boğazda hissedilen yanma hissi gelir. Bununla birlikte, bulantı, kusma, ses kısıklığı, öksürük, ağızda acı tat, geğirme hissi, şişkinlik, yutma zorluğu gibi şikayetlerin temelinde de gastroözofageal reflü hastalığı olabilir.

Gastro Özofajial reflü tehlikeli mi?

GÖRH'nın Yan Etkileri; Ağız ve boğazda kötü bir koku ve diş çürümelerine neden olabilir, Genellikle beş yılı geçen GÖRH olan olguların %1'inde kanser öncüsü olabilen Barret özofagusu denilen değişikliklere yol açabilir.

Gastroözofageal reflü nedir kısaca?

Halk arasında genellikle reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü (GÖR) mide içeriğinin (mide asidi, pepsin, pankreas enzimleri ve safra) yemek borusuna (özefagus) geri kaçmasıdır.

Gastroözofageal reflü geçer mi?

Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Gastroözofageal reflü ne iyi gelir?

Reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekler:

  • Liften zengin gıdalar.
  • Elma.
  • Muz.
  • Brokoli.
  • Havuç
  • Fasulye.
  • Kantaron yağı
  • Papatya çayı

Gastroözofageal reflü ne yemeli?

Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulanmalıdır. Alt özafagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigara içilmemelidir. Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemelidir. Az az sık sık beslenilmeli, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalıdır.

Doğum kontrol hapı reflü yapar mı?

Kullanılan ilaçlar kesilemiyorsa: Kemik erimesine karşı kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler veya tansiyon ilaçları reflü şikayetlerinin artmasına yol açabiliyor.

Reflü ne zaman tehlikelidir?

Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.

admin

15307 Post

Related Posts