Gıda ve personel hijyeni ders notları

Personel hijyeni Nedir?

Personel hijyeni; periyodik sağlık kontrolleri, işletmeye uygun kıyafet, kişisel temizlik, işletme giriş ve çıkışlarında el yıkama alanları ve tuvalet giriş-çıkışlarında sanitasyon kurallarının uygulanması için gerekli bilgilerin yer aldığı öğrenme materyalidir.

Işletmelerde personel hijyeni sağlamada alınması gereken önlemler nelerdir?

· Periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı, hasta iken çalışılmamalıdır. · Üretim alanlarında koruyucu iş kıyafetleri kullanılmalıdır (iş kıyafeti,ayakkabısı, bone, maske, eldiven, galoş). · Kişisel hijyen ve sanitasyon kurallarına uyulmalıdır. · İşletme alanlarındaki yasaklara uyulmalıdır.

Gıda hijyenini sağlamada ilk koşul nedir?

Hijyen ve sanitasyonun sağlanmasında ilk basamak, satın almada sanitasyonun sağlanmasıdır. Satın alma işlemleri, gıda işletmelerinde hijyeni sağlamada ve güvenli gıdayı sunmada başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir.

Gıda hijyenini sağlamada en önemli koşul nedir?

Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik 5 ilke (temizlik, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayırılması, uygun pişirme, besinlerin uygun sıcaklıklarda saklanması, güvenilir ham madde ve su kullanılması) uygulanmalıdır.

Personel hijyeni nasıl olmalı?

Personel Hijyeni Nasıl Sağlanır? Tırnaklar kısa ve tırnak dipleri temiz olmalıdır. Gıda ile temas eden personelin tırnakları ojeli ve cilalı olmamalıdır. Saçların gıdaların içine dökülmesinin engellenebilmesi için kep veya bone giymelidir.

Kişisel hijyen nasıl yapılır?

KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.

Iyi bir işletme hijyeni nasıl sağlanır?

Hammadde ile ilgili yapılması gerekenlerin başında kullanmadan veya almadan önce mutlaka kontrol etmek gerekir. Depolama alanları temiz ve düzenli olmalıdır. Bulaşma riski olan hammaddeler ayrı olarak depolanmalıdır. Kimyasalların ve deterjanların depolanmasında ayrı ve kapalı alanlar kullanılmalıdır.

admin

15307 Post

Related Posts