Haksız rekabet nasıl oluşur?

Haksız Rekabet Şartları Nelerdir? TTK 54.2'de belirtildiği üzere rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırılık oluşturan davranış ve ticari uygulamalarda bulunmak haksız rekabete konu fiilinin oluşması için şart olarak aranmıştır.Mar 23, 2021

Haksız rekabet halleri nedir?

Haksız rekabet, genel anlamda piyasa işleyiş kurallarını ihlal eden, dürüstlük kuralına aykırı bir biçimde rekabeti bozan eylemde bulunma durumudur. Haksız rekabet, ticaret hukukunda bir kişi ya da kurumun bir diğeri üzerinde herhangi bir alanda uyguladığı zarar verici hareketlerin tümüne verilen addır.

Haksız rekabet nedir ve unsurları?

Üretim ve iş sırlarının hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi haksız rekabeti ortaya çıkarır. Kanuna göre üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa ederek haksız rekabetin unsurları şunlardır; Üretim ve iş sırlarının özellikle, gizlice ve izinsizce veya başka hukuka aykırı bir şekilde öğrenilmesi.

Haksız rekabet nasıl olur?

Kanunun 54. Maddesi haksız rekabeti, “Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar” şeklinde tanımlamıştır. Haksız rekabetin varlığı için kusur şart değildir.

Haksiz rekabete hakim olan ilkeler nelerdir?

Haksız Rekabet Halleri

  • Dürüstlük kuralına aykırı reklamlar ve satış yöntemleri ile diğer hukuka aykırı davranışlar.
  • Sözleşmeyi ihlale veya sona erdirmeye yöneltmek.
  • Başkalarının iş ürünlerinden yetkisiz yararlanma.
  • Üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa etmek.
  • İş şartlarına uymamak.

Haksız rekabet nedir özellikleri nelerdir?

Haksız rekabet, TTK'nın 54. maddesinde, “rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasın- daki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük ku- ralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar” olarak tanımlanmış ve hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Haksız rekabet durumunda açılacak davalar nelerdir?

A. 1. Tespit Davası: Tespit davası, bir eylemin haksız rekabet teşkil ettiğinin tespitine yönelik olarak açılan bir davadır. 2. Haksız Rekabetin Men'i Davası: Bu dava, halihazırda devam etmekte olan ve haksız rekabet teşkil eden bir durum ya da eylemin sona erdirilmesi amacıyla açılmaktadır.

Haksız rekabet nedir hukuk?

Ticaret hukukunda haksız rekabet; aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırı davranışlar ve ticari uygulamalar ile bir kişi ya da kurumun bir diğeri üzerinde uyguladığı zarar verici ve hukuka aykırı hareketler olarak tanımlanabilir.

Haksız rekabetin oluşması için hangisi yeterlidir?

Haksız Rekabet Şartları Nelerdir? TTK 54.2'de belirtildiği üzere rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırılık oluşturan davranış ve ticari uygulamalarda bulunmak haksız rekabete konu fiilinin oluşması için şart olarak aranmıştır.

admin

15307 Post

Related Posts