Işçi alacaklarında yetkili mahkeme

İş mahkemesi, iş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan alacak, tazminat, tespit vb. iş davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu). İş mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde olan bir ilk derece mahkemesidir.

Iş mahkemesine dava nerede açılır?

İş mahkemelerinde açılacak davalarda yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. Davalı birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.

İşçi mahkemesi için nereye başvurulur?

Davalar, kişinin ya da işverenin ikamet adresinde ya da işyerinin bulunduğu bölge yetkili mahkemesinde açılabilir.

İş mahkemesinin olmadığı yerlerde hangi mahkemede görülür?

Sonuç olarak, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. Maddesi uyarınca davalının ikametgâhında veyahut işin görüldüğü yer mahkemesinde açılabilir. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu dava asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.

İşçi alacak davası nasıl açılır?

İşçi Alacağı Davası Nasıl Açılır?

  1. İşçi alacağı davası açmadan önce işçi avukatı ile görüşme sağlanmalıdır. …
  2. İşçinin ücretinin ödenmemesi, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre haklı fesih nedeni olup işverenden tahsil edilmesi mümkündür. …
  3. İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı, İş Kanunu m.24'te düzenlenmiştir.

İşçi alacak davası nerede açılır?

İş mahkemesi, hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan alacak, tazminat, tespit vb. davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu). İş mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde olan bir ilk derece mahkemesidir.

İşveren işçiyi mahkemeye verebilir mi?

İşveren ve işçiler arasında bazı durumlarda anlaşmazlık ya da uyuşmazlıklar olabilir. Tarafların aralarındaki anlaşmazlığı çözemediği, uzlaşamadığı; aynı zamanda işçinin hakkını alamadığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı durumlarda, işçininmahkemesi davası açmaya hakkı vardır.

İşçi mahkemesine nasıl dava açılır?

Davacı iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurup gerekli harç ve masrafları vezneye yatırmak suretiyle dava açabilecektir. Bu hususta dava dilekçesinin oluşturuluş şekli, dayanılacak deliller, zamanaşımı süreleri gibi konularda uzman olması sebebi ile bir avukata danışmak her zaman davacı yanın lehine olacaktır.

Işçilik alacakları hangi dava türü?

01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesiyle, mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda yer almayan yeni bir dava türü olarak belirsiz alacak ve tespit davası kabul edilmiştir.

İş mahkemesi basit yargılama usulü mü?

Özet: İş mahkemeleri uyuşmazlıklarını çözmekle görevli özel mahkemelerdir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile tüm uyuşmazlıklarında basit yargılama usulü uygulanmaya başlanmıştır.

Iş davası şubeye mi merkeze mi?

Tüzel kişilere karşı açılacak davalarda genel yetkili mahkeme, tüzel kişilerin yerleşim yerinin, yani merkezinin bulunduğu yer mahkemesi olmakla birlikte, şube işlemleri nedeniyle açılacak dava, taraf olarak bağlı bulunulan merkez davalı gösterilerek, şubenin bulunduğu yerde de açılabilir.

admin

15307 Post

Related Posts