Kemoterapi yumurtalıklara zarar verir mi?

Kemoterapi, yumurtalarınıza, ovaryen foliküllere (overlerde bulunan ve yumurtaları içeren kesecikler) ve seks hormonlarınıza zarar verebilir. Tedavi bütün vücudunuza ya da belirli organların yakınına uygulandığında radyasyon da aynı hasarı verebilir.

Kemoterapi kısır yapar mı?

Maalesef kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar (kemoterapi) ve ışın (radyoterapi) üreme sistemini olumsuz etkileyerek kısırlık, erken menopoz ve gebelik kayıplarına yol açmaktadır.

Kemoterapi alan bir kadının çocugu olur mu?

Eğer kemoterapi ya da radyasyon tedavisi görmüşseniz doktorunuz tedavi sonlandıktan sonra çocuk sahibi olmayı denemeden önce 1 ila 2 yıl arasında ya da daha fazla bir süre beklemenizi önerebilir. Sağlıklı sperm üretiminin tekrar başlaması için genellikle bu kadar süre geçmesi gerekmektedir.

Kemoterapiden ne kadar sonra hamile kalınabilir?

Kanseri yendikten 2 yıl sonra hamile kalabilirsiniz Onkolojik tedavisi tamamlanarak sağlığına kavuşan hastaların hemen hamile kalması önerilmemektedir. Bunun için ortalama 2-3 yıl beklemesi gerekmektedir. Tedavi ile gebelik arasındaki süre ne kadar uzun sürerse risk daha da azalmaktdır.

Kemoterapiden kaç ay sonra adet olunur?

Doğurganlığı geçici olarak etkiler. Tamoksifen ve goserelin geçici olarak adetin durmasına sebep olsa da, çoğunlukla ilaç kesildikten 6 ay sonra adet tekrar başlar, ancak menopoz yaşına yakın olunması durumunda adet tekrar geri gelmeyebilir.

Kemoterapi alan erkegin cocugu olur mu?

Kemoterapi alan erkekler tedavi süresince ve sonrasında bir süreliğine hamileliğe sebebiyet vermekten kaçınmalıdır, çünkü kemoterapi sperm hücrelerindeki DNA'ya zarar verebilmektedir. Bu, doğum kusurlarına yol açabilmektedir. Partnerinizin hamile kalma ihtimali varsa, doktorunuzdan doğum kontrolü hakkında bilgi edinin.

Kemoterapi alan hastalar cinsel ilişkiye girebilir mi?

Kemoterapi süreci, kanser hastaları için yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Bu dönemde cinsel isteksizlik de görülebilir. Ancak hasta olan taraf, arzuladığı sürece, çiftlerin ilişki kurmalarında bir sakınca yoktur.

Kanser hastası bir kadın hamile kalabilir mi?

Genel olarak, kanser tedavisi sonlandıktan sonra ve siz gerileme dönemindeyken gebelik güvenlidir. Araştırmalar gebeliğin kanserin nüksetmesine sebep olmadığını göstermektedir. Ancak doktorunuz tedavi sonlandıktan sonra gebe kalmayı denemeden önce 6 ay ya da daha fazla bir süre beklemenizi önerebilir.

admin

15307 Post

Related Posts