Safranbolu halkının kökeni

Safranbolu halkı nereden gelmiştir?

Şu anki Kıranköy bölgesinde, Yunan topluluk bulunmaktaydı. Burası daha sonra merkez Yunan mahallesi olmuş ve 1923'teki nüfus değişimi bu bölgede gerçekleşmiştir. Selçukluların idaresinde şehrin adı Zalifre olmuştur ve Sinop – Kastamonu – Safranbolu – Gerede – Söğüt uç bölgesi durumuna gelmiştir.

Safranbolu hangi Türk boyu?

Malazgirt Savaşi öncesinde yöremizde görünen ve yerleşen ikinci Türk kavimi Kıpçaklar oldu. Kıpçaklar kitleler halinde Safranbolu ile Eflani arasındaki topraklara yerleşmişlerdir.

Safranbolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?

Safranbolu, 1927 yılında Zonguldak Vilayeti'ne bağlanmıştır. Safranbolu'ya bağlı bulunan Ulus Bucağı 1945'de, Eflani ve Karabük Bucakları 1953'de Safranbolu'dan ayrılarak ilçe haline getirilmiştir.

Safranbolu ne zaman inşa edildi?

13. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarında demiryolunun ortaya çıkışına kadar Safranbolu, Doğu-Batı ticaret yolunun önemli bir durağı idi. Eski Cami, Eski Hamam ve Süleyman Paşa Medresesi 1322'de inşa edilmiştir. Safranbolu'nun mimarisi,17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndan çok fazla şekilde etkilenmiştir.

Safranbolu neyi ile meşhur?

Safran ile üretilen özel Safran Lokumu, Bükme, Kuyu Kebabı, Cevizli Yayım, Bütün Et, Peruhi, Göbü, Tereyağlı Uzun Pakya Fasulye, Cimitli ve Cimitsiz Simit, Safranlı Zerde, Safranbolu Baklavası, Bağlar Gazozu, Kiren Şerbeti gibi birçok eşsiz lezzeti Safranbolu'da bulabilirsiniz.

Safranbolu evlerinin özelliği nedir?

Hiçbir ev diğerinin görünüşünü engellemez. Evlerin yapımında taş, kerpiç ahşap ve alaturka kiremit kullanılmıştır. Bahçeler sokaktan taş duvarlarla ayrılmıştır. Din ve gelenekler evi dışarıya kapar, bu yüzden ev içi ve bahçeler yüksek duvarlarla ayrılmıştır, pencereler kafeslidir, kadın yabancı erkeğe görünmez.

Safranbolu ne yenir ne içilir?

Safranbolu Yemekleri ve İçecekleri

  • Peruhi. Tam ortadaki meşhur peruhi, Safran Konak. …
  • Bükme. Bölgeye has bir pide türü olan bükmenin içinde ıspanak ve (veya) pazı oluyor. …
  • Bağlar Gazozu. Her bölgenin kendine has bir gazozu var. …
  • Kuyu Kebabı …
  • Safranlı Lokum. …
  • Su Simidi. …
  • Meşhur Safranbolu Ev Baklavası …
  • Kastamonu Pastırması

admin

15307 Post

Related Posts