Talasemi kan testi nedir?

Evlilik öncesi çiftlerin talasemi taşıyıcılığı açısından kan testi yaptırmalarında fayda vardır. Yapılan kan testinde talasemi taşıyıcılarının alyuvarlarının (eritrosit) normalden küçük olduğu tespit edilir. Yapılan kan testine Talasemi Hemoglobin Elektroforezi adı verilir.May 17, 2020

Talasemi kan testinde nelere bakılır?

Bu test eritrositler içindeki mevcut hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem alfa hem de beta globini içeren ve yetişkinlerde bulunan normal bir hemoglobin tipidir. Beta talasemi kalıtı olanlarda genellikle büyük bir yüzde de HbA2 ve/veya F bulunmaktadır.

Talasemide Hangi kan değeri yüksektir?

Talasemi hastalarında HbA düşük, HbA2 yüksektir.

Talasemi değeri kaç olmalı?

Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl'nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.

Talasemi oldugumu nasil anlarim?

Talasemi Majör Talasemi hastalarında ağır kansızlık dışında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkabilir.

Talasemi için hangi kan değerine bakılır?

Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.

Evlilikte talasemi testi neden yapılır?

Evlenecek çiftlerde yapılacak hemogram denilen kan analizi testi ile ciddi bir anemi (kansızlık) ve/veya kan uyuşmazliği durumu anlaşılmaktadır. Bu testle ülkemizde sıklıkla görülen genetik bir kan hastalığı olan Talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığı olup olmadığına da bakılabilir.

HbF yüksekliği ne demek?

HbF yüksekliğinde homozigot beta talassemi, heterozigot beta talassemi, herediter HbF hastalığı homozigot veya heterozigot formu, orak hücreli anemi. HbA2 yüksekliğinde beta talassemi ve megaloblastik anemi. HbH yüksekliğinde HbH hastalığı, alfa talassemi taşıyıcılığı, unstabil Hb hastalıkları akla gelir.

admin

15307 Post

Related Posts