Şişen balon deneyi

Kendi kendine şişen balon deneyi nasıl yapılır?

Deney aşamaları Şişelerin her birine şişenin beşte biri kadar sirke ve yarım çay kaşığı gıda boyası ekle. 3. Balonu, içindeki kabartma tozunu dökmemeye dikkat ederek plastik şişenin ağzına geçir. 4. Balonları tut ve içerisindeki kabartma tozlarını şişeye dökmeye çalış.

Balon neden şişti deneyi?

Şeker ve maya koyduğumuz şişelerde maya, şekeri besin olarak kullanarak fermantasyon gerçekleştirdi ve karbondioksit gazı açığa çıktı. Karbondioksit gazı ise içinde şeker olan şişelerdeki balonların şişmesini sağladı.

Balon kendi kendine şişer mi?

Limon suyunu şişenin içine boşaltalım ve balonu hemen şişenin ağzına geçirelim. Balon kendiliğinden şişecektir. Limon suyu bir asit, suda çözülmüş kabartma tozu ise bazdır. Asit herhangi bir hidrojen karbonatla (karbonun asidik tuzları) tepkimeye girince karbondioksit oluşur.

Kabartma tozu ve sirke neden balonu şişirir?

Karbonat ve sirke tepkimeye girerek gaz çıkışı olmaktadır. Karbonat bir bazdır ve sirkede bir asittir. Asit ile baz tepkimeye girer ve su + tuz oluşur. Carbonate (Chemical Compound) Karbonat bir bazdır.

Patlamayan balon deneyinin amacı nedir?

Su, mum tarafından verilen ısıyı hızlı bir şekilde soğurur. Isınan su yükselir ve balona değen kısmına soğuk su gelir. Bu sebeple balonun yüzeyi alttan ısınırken üstten soğur. Böylece balon yanma sıcaklığına ulaşamaz ve patlamaz.

Karbonat ve sirke neden balonu şişirir?

Balonu şişenin ağzına geçiriyoruz. Ve yavaş yavaş balondaki karbonatı şişenin içine boşaltıyoruz. DENEYİN SONUCU: Bu deneyde asit baz tepkimesinden dolayı sirkedeki asetik asit ile karbonattaki sodyum bikarbonat tepkimeye girdi.Ve bu tepkime sonucunda karbondioksit gazı oluştu.Böylece de balonumuz şişmiş oldu.

Şiş geçirilen balon neden patlamaz?

Şiş, balonu yırtıp diğer uçtan çıkana kadar şişi itin. Bu noktada şişi çıkarsanız bile balon patlamayacaktır. Tabii ki, zamanla hava kaçırarak ufalacaktır.

admin

15307 Post

Related Posts